Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Toycity.hu Edukációs sorozat 3. rész: Az egyensúly fejlesztése

Toycity.hu Edukációs sorozat 3. rész: Az egyensúly fejlesztése
A gyermek testi és szellemi fejlődésében kiemelt szerepe van az egyensúlyérzék fejlődésének, érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá!

Nem is gondolnád, hogy milyen fontos szerepe van az egyensúlyérzéknek a gyermekek testi és mentális fejlődésében!

 

Az egyensúlyérzék kialakulása nagyjából 6-7 éves kor környékén megy végbe. Fontos, hogy addig a kiemelt figyelmet fordítsunk a gyermeknél ennek a készségnek a fejlesztésére.

 

Csecsemőkorban szinte észrevétlenül beindul az idegrendszer azon része, mely összhangba hozza az érintett érzékszerveket és az egyensúlyozó készség fejlődésnek indul.  Ezzel együtt indulnak meg olyan mozgásformák, mint a fejnek a mozgatása, később a helyváltoztató mozgásformák, először mászás, kúszás akár gurulás és szépen fokozatosan a gyermek megtanul felállni és járni. Ezek mellett fontos a szem végtagokkal történő összhangja, valamint a térérzékelés. Ennek a folyamatnak az elősegítésére érdemes a babákat ringatni, különböző hintázó játékokat beszerezni, amelyekkel több irányú mozgás is végezhető adott esetben.

 

Óvodás korban, amikor a gyermek már magabiztosan tud járni, futni kültéri (játszótéri) környezetben, a kerékpár, roller, gördeszka nagyon jó sportjátékok a gyermek mozgásszervi fejlődésének elősegítésére. az olyan örök klasszikusok, mint az ugróiskola, elérhetőek gyakorlatilag bárhol és nagyon pozitív hatással vannak a gyermek mozgásának fejlődésében.

Beltéren a  különböző egyensúlyozó korongok teknők, légdeszkák igen jó szolgálatot tehetnek. 

 

A lelki problémák, gyakran visszaköszönnek a gyermek mozgást érintő fejlődésénél, így érdemes ezekre az apró jelekre, mint a fáradékonyság, a gyengébb koncentráció, botladozás odafigyelni.

 

Az egyensúly fejlesztésére specializálódott játékok közvetetten fejlesztik a gyermek önbizalmát, önértékelését, koncentrációs készségét. Az egyensúlyfejlesztés jó hatással van a tanulási készségekre is!