Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tippek szülőknek Miért fontos a rajzolás a gyerekek számára?

Tippek szülőknek Miért fontos a rajzolás a gyerekek számára?

Az egyik első dolog, amit egy gyermek tehet, hogy ceruzát vesz a kezébe, és elkezd rajzolni. 

"Az ember első írása a rajzolás volt, nem a betűk". - mondta Marjane Satrapi rajzfilmrendező.

A rajzolás a gyerekek fejlődésében fontos eszköz ahhoz, hogy kifejezzék magukat. Mindenekelőtt akkor, amikor még nem rendelkeznek verbális készségekkel, hogy közöljék érzéseiket, a rajzokon keresztül betekintést nyerhetünk gondolataikba és érzéseikbe. Ez a belső világuk kommunikációja.

A rajzolás a gyermekek manipulatív készségeinek fejlődését is segíti. Egy firkától a remekműig segíti a gyerekeket az írásban, fejleszti a kéz- és szemkoordinációt, és erősíti az ujjizmaikat. Minél korábban kezdik el, annál több készségre tesznek szert.

A rajzolás tehát javítja a gyermekek kommunikációs készségét, ami megmagyarázza, miért fontos, hogy otthon legyen rajzolósarok, és hogy ösztönözzük őket a rajzolásra.

Hogyan lehet a gyerekeket rajzolásra ösztönözni?

Először is, kerüljük a kifestőkönyveket. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a könyvekben való színezés korlátozhatja a gyermekek kreativitását és a kifejezőkészségük függetlenségét. Ennek oka, hogy rögzítik fejükben a könyvben található állat statikus elképzelését, pontosan azokkal a tulajdonságokkal és színekkel. A rajzolásra való ösztönzés és a művészi önállóságuk fejlesztésének jó módja a valós életből, különösen a természetből való rajzolás. 

Hányszor rajzoltál már gyermeked felkérésére stilizált fát? A kifestőkönyvhöz hasonlóan ez is korlátozhatja gyermeke kreatív képességeit, mivel a rajzai megszabják, hogy egy fának hogyan kell kinéznie. Kerüljük a példák megmutatását, hogy a rajznak hogyan "kellene" kinéznie. Tegyük lehetővé, hogy a gyermekek odakint figyelhessék a természetet, papírral és ceruzával vagy festékkel készenlétben. Ez lehet egy virág, egy táj, egy rovar vagy néhány gyümölcs. A természet a megfigyelésből kiindulva inspirálhatja a szkeptikusabb rajzolókat.

A szabadban való játék minden gyermekkor elengedhetetlen része, hiszen mozgást, friss levegőt és rengeteg inspirációt biztosít a gyerekeknek. 

 A természet nagy vonzerővel bír a gyermekek számára, és végtelen lehetőséget kínál egy természeti téma vizsgálatára. Amikor azzal a szándékkal nézünk meg valamit, hogy lerajzoljuk, hajlamosak vagyunk a szokásosnál alaposabban megnézni. Amikor megérintjük, megszagoljuk, új dolgokat fedezünk fel, és valóban meglátjuk a formákat, mintákat, színeket, árnyékokat.

 Az idősebb gyerekek hűségesebben vagy személyes művészi stílussal reprodukálhatják a tárgyat. A rajzolás a fiatalabb gyerekek számára inkább arról szól, hogy hozzászokjanak a formák látásához és megfigyeléséhez, a gondolatok verbalizálásához, és kísérletezzenek mindezek papírra vetésével. 

 Néha a gyerekek abbahagyják a rajzolást, amikor megértik, hogy a tárgy bonyolult,  vagy hogy a felnőttek elvárásokat támasztanak az alakjukkal szemben. A természet annyira magával ragadó, hogy megakadályozhatja, hogy a gyerekek kényelmetlenül érezzék magukat, és rajzolásra csábítja őket. 

 A valós életből való rajzolás a legjobb gyakorlat a gyerekek számára, hogy felismerjenek valamit, ami nem is olyan távol áll tőlük, kevésbé elvont, mint gondolnák. Tehát a természetben való sétához mindig jó ötlet a papír és a ceruza, de a megfelelő eszköz még magával ragadóbbá teheti az élményt, és megakadályozhatja a gyerekek esetlegesen felmerülő érdektelenségét.

 Ezekkel szabadjára engedheted a fantáziájukat!

Az Anywhere Art stúdió segít a gyerekeknek, hogy bárhol elkészíthessék művészi rajzaikat. Mágneses táblával, krétatáblával és mágneses formával ez a játék lefoglalja a kis művészeket. A gyerekek a mágneses oldalon lévő filctollal vagy a táblán lévő krétával rajzolhatnak. 

Ugyanazt a virágot az egész művészeti foglalkozás alatt megismételhetik, a radírral törölhetik a nekik nem tetsző rajzot, amíg elégedettek nem lesznek az eredménnyel. Tehát ez a legjobb választás, hogy a kicsiket a természetből való rajzolásra inspirálja.

 Hogyan inspirálhatod a gyerekeket egy lebilincselő programra: a tiszta levegőn való rajzolásra? Egyszerűen, az All-in-1-Easel segítségével. Ez az állítható, kétoldalas fa festőállvány magában foglalja az összes eszközt, amelyre minden fiatal művésznek szüksége van, és mindennek megvan rajta a helye.