Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tanácsok szülőknek az iskolakezdéshez

2021. 09. 30. 19:20:00
Tanácsok szülőknek az iskolakezdéshez
Játékosan tanulni: szórakoztató játékok, amelyekkel jó iskolakezdést garantálhatunk a gyerekeknek.

A hosszú nyári szünet után az iskolába való visszatérés egy kicsit nyugtalanító lehet a gyerekek számára. Különösen, ha ez az első tanévük, vagy ha egyik iskolából a másikba mennek. Az új tanév ismeretlen és stresszes lehet. Új emberek, iskolatársak, tevékenységek és tantárgyak. A nyári időbeosztás más, mint az iskolaévben, és ezzel nincs is semmi baj. De az iskolai rutin korai kialakítása hasznos.
 

Például néhány héttel az iskolakezdés előtt ajánlott, hogy a gyerekek minden reggel ugyanabban az időben keljenek fel, hogy kialakuljon egy rutin. Emellett hasznos, ha beszélgetsz velük és megismered, hogyan telik az iskolában egy napjuk. Ha meghallgatod a gyerekeket és kérdéseket teszel fel a napjukról, az fontos lehet, hogy jobban megértsd a pozitívumokat és a frusztrációkat. Ezek a problémák gyakran az új emberekkel való találkozás miatti szorongásból, vagy a túlterhelő napirendből adódnak. Ebben az esetben segíthetsz nekik túllépni ezeken a kellemetlenségeken, játékosan szoktatva a gyerekeket az iskolába való visszatérés gondolatához. Hallottál már a tanulójátékokról?

Mik azok a tanulós játékok?
 

A tanulós játékok olyan játéktárgyak, amelyek oktatási célt szolgálnak, mivel segítik a gyermeket bizonyos készségek fejlesztésében. Az oktatójátékok bevezetése a gyermekek fejlődésének korai szakaszában fejleszti érzékeiket, képzelő erejüket és szociális készségeiket. A játékidő során a tanuló játékok nyújtják az első tapasztalatokat azokról a tevékenységekről, amelyeket a gyerekek később az iskolában fognak végezni. A játék közbeni beszélgetés elősegíti, hogy a gyerekek el tudják képzelni magukat az iskolai környezetben.

Ezek a játékok anélkül érik el ezt a célt, hogy bármilyen nyomást gyakorolnának a gyerekekre. Sőt, úgy vannak kialakítva, hogy a tanulás élvezetes legyen.  A csecsemők, a kisgyermekek, az óvodások és az idősebb gyerekek egyaránt profitálnak a velük való játékból. Nézzük meg együtt, melyek a legjobbak!

A legjobb tanulós játékok
 

Az írással vagy számolással kapcsolatos fejlődés a finommotoros, valamint a kognitív készségek fejlődésétől függ, a koncentrációval és a vizualizációval együtt. Ha tanulós játékkal látod el gyermekeidet, az azt jelenti, hogy a tanulandó tantárgyakat és készségeket kiegészíted a szórakozással. Válassz a koruknak megfelelő játékokat gyermekeid számára.

Az új kihívásokkal való szembenézés segít a kisgyermekeknek és az idősebb gyerekeknek abban, hogy hosszabb ideig koncentráljanak egy feladatra. A koncentráció az egyik olyan készség, amelyet a gyerekeknek az iskolában gyakorolniuk kell. Ráadásul az új kihívásokkal való szembenézés közben a gyerekeknek fejlődnek a motoros és problémamegoldó készségeik. Csak egy tábla otthon és az iskola olyan szórakoztatóvá válik! Mennyire szórakoztató a rajzolás vagy a betűsorok másolása?

Mi a helyzet a játékokkal, amelyek szórakoztató módon hozzák közel a gyerekeket a matematikához?

A matematika olyan tantárgy, amely térbeli kognitív képességeket és memóriát igényel. Az emberek veleszületett matematikai készségekkel születnek, de mint más hasonló képességek, ezek is edzésre szorulnak. Hogyan? A térben való mozgással. Képessé tesz a körülöttünk lévő dolgok érzékelésére, valamint a köztünk és a tárgyak közötti kapcsolatra. A térrel kísérletezve a gyerekek mentális képeket hoznak létre. Ez utóbbiak szükségesek a geometriai problémák és a matematikai minták megértéséhez.

Egy abakusz például tökéletesen alkalmas arra, hogy sok fogalmat játékosan megtanuljunk. Ha megkérjük a gyerekeket, hogy mozdítsanak el egy vagy két piros gyöngyöt az egyik oldalról a másikra, akkor megtanulják a színeket és a kéz mozgására koncentrálnak. Ez a vizualizáció segít a gyerekeknek az írás elsajátítása során. A gyerekeket már nagyon korán arra ösztönzik, hogy a virtuális abakuszt használják a feladatok gyors megoldására. A Rainbow Bead Abacus segítségével ez olyan egyszerű és szórakoztató lesz. Tíz sorban tíz gyöngy öt színben inspirálhatja a kicsiket a játék végtelen lehetőségeire. A színes gyöngyök segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a mennyiség fogalmával is.

Van még ennél is több. A speciális tanulási játékokkal más matematikai fogalmak elmélyítésére is ösztönözheted gyermekeidet. A mérleges játékok remek példa erre. Ez a fajta játék segít nekik közelebb kerülni az alapvető számtani alapokhoz, gyakorlatias, intuitív és szórakoztató módon elsajátítva az alapvető elveket Ezen az egyszerű játékon keresztül a kicsik megismerkedhetnek a súly, az egyenértékűség, az egyensúly és az összeadás fogalmával.

Miközben a gyerekekkel játszotok, magyarázd el, hogy az iskolában nagyon hasonló tevékenységeket fognak végezni. Így a gyerekek pozitív és lelkes képet kapnak magukról az oktatási környezetben. Azt fogjátok észrevenni, hogy az iskola már nem lesz többé szorongás forrása. Szülők, készen álltok arra, hogy játszva kívánjatok a gyerekeiteknek sikeres tanévet? Most kezdjetek bele ezekbe a játékokba, és meséljetek nekünk a tapasztalataitokról!