Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit tegyünk, ha nem alszik a baba?

A nyugodt alvás minden szülő álma minden egyes alkalommal, amikor lefekteti gyermekét. Amikor egy baba a világra jön, az a család életében óriási változásokat hoz, és új ritmusokat és technikákat kell találni.

A szülők általában a baba megszületése után néhány hónap alatt hozzászoknak az új ritmusokhoz, de nem mindenki ilyen szerencsés, és még a legjobb szundikálókkal is megeshet, hogy alváshiányban szenvednek...

Ne feledjük, hogy az alvás létfontosságú a gyermekek növekedéséhez, mert segíti az agyuk fejlődését, és erősíti a napközben megtanult dolgok emlékezetét. Ha tehát gyermeke nyugtalan baba, és Ön emiatt aggódik és segítséget keres, nézze meg az alábbi tippeket, amelyeket a gyermek éjszakai nyűgösségének csillapítására ajánlunk.

A mikroébredések normálisak, és sokszor a gyakori éjszakai etetéseknek köszönhetőek. Ha a mikroébredések között eltelt idő lerövidül, alvásregresszióról beszélünk. Sok csecsemőnél ez négy hónapos kor után jelentkezik. Sok minden ébren tarthatja a babát, de az alvásregresszió leggyakrabban ebben az időszakban fordul elő.

A nappal és az éjszaka keveredése

Ha a baba egész nap alszik, és egész éjjel fennmarad, az nagyon megterhelő lehet az Ön számára. Ezt a helyzetet mindenképpen meg kell oldani, hiszen a babának is és Önnek is szüksége van a pihenésre.  A helyes napi rutin kialakítása nagyon fontos, és segíteni kell a babának megkülönböztetni a nappal és az éjszaka közötti különbséget:

Tartsa sötéten a baba szobáját a szundikálás alatt!

Csökkentse a külső zajokat!

Kerülje a tévé bekapcsolását az éjszakai etetések alatt!

Énekelje ugyanazt az altatódalt vagy mesélje el ugyanazt a mesét többször is!

Állítson be félhomályt és kapcsoljon be halk és lágy zenét!

Az ilyen dolgok segítenek a kicsinek felismerni, hogy a napnak vége. Békésen álomba ringathatja őket egy csodálatos zenélő felhőfénnyel, amelyet a mózeskosárra rögzíthet.  Még egy érzékelővel is rendelkezik, amely aktiválja a felhőt, ha a baba sírva ébred!

Kolika

Az egyik leggyakoribb dolog, ami megakadályozza az újszülöttek nyugodt alvását, a kólika. Először is fel kell ismerni a tüneteket: vigasztalhatatlan sírás, sikoltozás, a lábak kinyújtása vagy felhúzása a pocakig, megnagyobbodott vagy felfúvódott has vagy vörös arc egy hosszabb sírási epizód után.

Ha a fenti tünetek fennállnak, a következő módszerekkel próbálhatja meg megnyugtatni gyermekét:

Gyengéd masszázs, hasra fekvés

Ringassa a babát a karjában vagy egy hintaszékben vagy hintában; a mozgás és a szoros érintés megnyugtatja a kicsit.

Kínáljon cumit. Nyomja felfelé a lábát, közelebb hozva azt a baba mellkasához, hogy enyhítse a fájdalmat.

Túlfáradt csecsemők

Egy nem fiziológiai ok, amely magyarázatot adhat a gyermeke által mutatott nyűgösségre, a túlfáradtság. A csecsemők nagyon könnyen túlstimulálhatók és szenzoros túlterheléstől szenvednek. Ebben az esetben szükségük van az Ön segítségére, hogy ellazuljanak. Ezt úgy teheti meg, hogy elmegy a ház egy csendes pontjára, énekel vagy lágy zenét tesz be, és gyengéden ringatja a gyermeket.

A nagyon ritmikus ringatással megnyugtatja a gyermeket, és elősegíti a nyugodt alvást. És ha ez nem működik, megpróbálhatja megfürdetni a babát.

Fájdalom a gyermeknél

A fogak érkezése sok kellemetlenséget okozhat a gyermekeknek a korai időszakban. Ha a baba napközben a fogzás jeleit mutatja (például nyáladzás, harapdálás, etetéskor nyűgösség ), ami éjszaka is ébren tarthatja, csak próbáljon meg nyugodt maradni, és próbáljon néhány megnyugtató pillantással és gyengéd simogatással támaszt nyújtani. És persze a fogzási gyűrű varázslatos eszköz ezekben az embert próbáló időkben!

Néhány gyűrűt fél órával a használat előtt be kell hűteni. A fogzási játékok segítenek enyhíteni a baba fájdalmának egy részét ebben az időszakban, mivel biztonságos rágófelületet biztosítanak, ami enyhíti az ínyre nehezedő nyomást.

Önállóság

Milyen boldogok vagyunk, ha azt mondhatjuk, hogy "a babám most tette meg az első lépéseket"?

Amikor a babák elkezdenek kúszni vagy járni, megszerzik a világ "egyedül" történő felfedezéséhez szükséges függetlenséget. Az ilyenkor kapott lelkesedés felpezsdíti őket, de ez hatással lehet az alvás-ébrenlét ritmusukra.

"Anyu, miért kell aludnom, ha egy egész világ vár felfedezésre?" - gondolhatja a baba, és előfordulhat, hogy az éjszaka közepén felállva találja a kiságyban. Hogyan lehet ezt kezelni?

Valamikor lefekvés előtt mondja meg gyermekének, hogy a játékidőnek mindjárt vége, és segítsen neki elköszönni a játékoktól. Így a gyermek "választhatja" a búcsúzkodást, és nem lesz zaklatott.

Egy másik jó szokás lehet, ha hagyjuk, hogy a baba válasszon egy lefekvés előtti játékot, amit magával vihet a kiságyba. Ez olyasvalami lesz, amire a baba azonnal támaszkodhat, ha felébred.

Ezenfelül szilárd lefekvés előtti rutint kell kialakítani, minden este ugyanazokat a műveleteket megismételve, hogy a baba gyorsan rájöjjön, mikor van itt az ideje a pihenésnek.

A rutin vagy a szokások megváltoztatása

Ezen a ponton megértjük, hogy az alvást befolyásolja a rutinban bekövetkező bármilyen változás. Ha például anyának vissza kell mennie dolgozni, a gyerekek elkezdhetnek szorongani, és szülőként meg kell adnunk nekik azokat az eszközöket, amelyekkel enyhíthetjük a kellemetlen híreket.

Hasznos lehet egy olyan játék, amely az elválással és a rövid ideig tartó újraegyesítéssel jár. A Hape Flowerini tökéletes játék egy ilyen játékhoz. Játsszátok a legrégebbi játékot, a kukucskálást, és tegyétek a játékot a baba közelébe azokban a pillanatokban, amikor nem vagytok ott. Ha este ugyanazt a játékot viszi az ágyba, nem fogja magányosnak érezni magát, ha felébred.

Így a babák hozzászokhatnak az egyedülléthez, ami jól jön, ha el kell vinni a gyereket az óvodába stb.

Bármi legyen is az oka a baba nyűgösségének, ne feledje, hogy a gyerekeknek szükségük van arra, hogy megnyugtassák őket, és valamilyen apró módon érezzék a jelenlétét. Miután megnyugtatta a babát, elgondolkodhat a baba nyűgösségének megoldásán.

Tartalomhoz tartozó címkék: babajáték Játékok