Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

A puzzle & kirakósok hatása a kognitív fejlődésre

2021. 09. 22. 17:02:00
A puzzle & kirakósok hatása a kognitív fejlődésre
A rejtvények a kisgyermekek és a kisgyermekek számára fontos oktatási és tanulási eszközök, mivel kognitív előnyöket és fejlődési lehetőségeket biztosítanak.

Szeretnél többet megtudni? Itt bemutatjuk a kirakós játékok összes előnyét a gyermekek számára.

A rejtvények megoldása teljes körű agytorna, amely növeli a kognitív funkciókat, sok pozitív előnnyel, például a memóriát. Amikor kiválasztasz egy kirakós darabot, a többi között kell keresgélned aszerint a szín vagy forma szerint, amire gondolsz. A rejtvények tehát edzik a memóriát, amikor a kicsik megpróbálják felidézni a már kipróbált, de nem megfelelő mintákat, képdarabokat.
 

A rejtvények a finommotorikát és a szem-kéz koordinációt is edzik. Amikor a kirakós játékkal foglalkoznak, a gyerekeknek ki kell választaniuk és meg kell ragadniuk a darabokat. Válogatni és a megfelelő helyre illeszteni őket. A kézzel végzett apró műveleteket a szem tevékenysége támogatja a megfelelő puzzle-darabok sikeres szétválogatásához és illesztéséhez.
 

A puzzle javítja a problémamegoldó készséget. Mivel ez próba és hiba teszt, a megoldásához a kisgyermekeknek és a gyerekeknek stratégiákat kell kigondolniuk, hogyan közelítsék meg a játékot a feladat teljesítéséhez. Ez a folyamat magában foglalja az érvelést és a megoldási készségek fejlesztését, amelyeket később felnőtt korukban is használhatnak.
 

Továbbá a rejtvény nagyon produktív módja a kooperatív játék előmozdításának, amely a közös munkán, az erőfeszítések megosztásán és a közös célok elérésén alapul. Miközben csak a gyerekek, vagy a gyerekek és a felnőttek együtt dolgoznak a kirakós befejezésén, meg fogják beszélni, hogy egy-egy darabnak hova kell kerülnie és miért. Felváltva, egymást támogatva kezeljék a frusztrációt, hogy megosszák a feladat befejezésének örömét. A gyerekek így megtanulják a türelmet és az együttműködést.
 

A gyerekek annak ellenére szeretnek kirakókkal játszani, hogy jelentős ideig ülnek. Miért ne használhatná ki tehát az alkalmat, hogy játék közben meghívja őket egy kis uzsonnára? Bízzon bennünk, és igazolja a sikerét! Valószínűleg a gyerekek annyira belefeledkeznek majd a játékba, hogy észre sem veszik majd, hogy az összes gyümölcslevet megitták és az összes rágcsálnivalót megették.