Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Toycity Edukációs sorozat 6. rész: A televízió hatása a gyermek fejlődésére

toycity.hu
2021. 01. 31. 16:15:53
Toycity Edukációs sorozat 6. rész: A televízió hatása a gyermek fejlődésére
Valóban káros a mágikus, villogó, hangos varázsdoboz?

Miért imádják a képernyőt?

 

Amióta feltalálták a televíziót azt tartják, hogy a túlzott tartalomfogyasztás a képernyőn keresztül káros hatásokkal járhat. Különösképpen igaz ez a gyermekekre. Mégis rengetegen szeretünk pihenés, vagy unaloműzéséként leheveredni egy film vagy sorozat elé, ez alól a gyerkőcök sem kivételek. De miért vonzza az ő tekintetüket mágnesként, miközben a lakás tele van szebbnél szebb játékokkal, azok mégse érik el az ingerküszöböt a TV mellett.

 

Rengeteg csatorna, zene, hang-effektek, villogó képernyő, reklámok... legtöbb esetben az unalom az, ami miatt a kicsik a televízió előtt kötnek ki. A gyermekek még nem tudják különválasztani a fikciót a valóságtól, amitől némelyik műsor teljesen elrugaszkodott, így egy olyan világ tárul eléjük, ami ismeretlen, ingergazdag és minden addiginál izgalmasabb.

 

Miért veszélyes ez?

 

Vitán felül áll, hogy a tévénézés negatívan befolyásolja az kognitív működését. Tanulmányok kimutatták, hogy egyenes összefüggés van a tévézés mennyisége és a tanulmányi eredmények romlása között. Ennek a legprózaibb oka, hogy egész egyszerűen tanulás helyett a képernyő előtt ülnek. De nem kell előre szaladni az iskolás korig.

 

A TV hatására a gyermekeknek nincs motivációjuk a világgal való ismerkedésre, a szociális funkciók is sérülhetnek a közös időtöltés hiánya miatt. Az olvasással szemben itt nincs szükség a kreativitásra és képzelőerőre, továbbá a gyermekben az rögzül, hogy nincs ráhatása a dolgokra, a mit a képernyőn látottakba nem lehet beleszólni.

 

Az olyan készségek, mint a finommotorikai fejlődés, észlelés, tapintás, egyáltalán nem fejlődik, továbbá a fizikális fejlődés számára is kedvezőtlen a különböző sportjátékok helyett az ülés és fekvés.

 

Leginkább a 0-3 éves korosztály veszélyeztetett a fentebb felsoroltakban, náluk ajánlott teljes mértékben elkerülni a tévézést.

 

Talán a szülőknek fel sem tűnik, azt hiszik a gyermek figyelmen kívül hagyja a műsorokat. De ha nem is tűnik úgy még indirekt módon is szívja magába az információkat, az erőszakot, a vulgaritást.

 

Mit tehetünk?

 

Igyekezzünk szabályozni a gyermekek TV előtt töltött idejét, illetve ellenőrizzük a fogyasztott tartalom mennyiségét. Igyekezzünk kihozni a legtöbbet a televíziózásból is: Nézzenek idegen nyelni műsorokat a kicsik, ami nagyban fogja segíteni a későbbi nyelvtanulást.

 

Ahogy említettük, csecsemőkorban egyáltalán nem szabad képernyő elé engedni a piciket, óvodás korban fél óránál nem többet, iskolás korban pedig 1 órát érdemes engedélyezni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Toycity Edukációs Sorozat