Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Toycity Edukációs sorozat 4. rész: Figyelemzavar és hiperaktivitás - az ADHD

toycity.hu
2020. 11. 24. 17:10:51

 

Az ADHD egy angol mozaikszó: Attention Deficit and Hyperactivity Disorder. Jelentése figyelemhiányos és hiperaktivitási zavar. Ebből fakadóan a főbb tünetek a figyelmetlenség, a koncentrációs nehézséget, a gyakori izgatott vagy éppen nyugtalan magatartás. Az állapot velejárója, hogy kihat a pszichológiai fejlődésre méghozzá negatívan. Az, hogy mi az ADHD kiváltó oka nem egyértelmű. Legvalószínűbb, hogy genetikai okai vannak, vagyis veleszületett rendellenesség, de a környezeti behatások is hatással lehetnek ezen állapotra.

 

 

Az árulkodó jelek

 

Nem mindig jelentkezik az összes az ADHD-ra jellemző tünet. Sok esetben fel sem tűnhet nekünk, hiszen a gyermekek izgő-mozgók letudjuk annyival, hogy a gyermek nagyon aktív. Ami feltűnő lehet, az a gyakori babrálás, folyamatos beszéd, csillapíthatatlan és el nem fogyó energia, dobolás a lábakkal vagy az ujjakkal, türelmetlenség. Főleg az iskolába kerülés tájékán lesz feltűnő a rendellenesség, amikor a gyermek képtelen 45 percet végig ülni az órán.

 

Ezen túl jellemző a precizitás és koncentráció hiánya. Tetten érhető ez különböző tevékenységeknél, mint pl. a társasjátékok, rajzolás, iskolai feladatok pl. szövegértés.

 

Az ADHD kezelése

 

Napjainkban már hatékony terápiák és eszközök tárháza áll rendelkezésre az ADHD kezelésére.

 

Mindig a gyermek életkorának megfelelően kell kialakítani a módszereket. Jó eredményeket lehet elérni a mozgás és egyensúly fejlesztéssel TSMT tornával a finommotorikus készségeket célzó eszközök, fejlesztő játékok használatával. Ezek a mozgásformák pozitív irányba stimulálják az idegrendszert, amin keresztül hosszú távon csökkenhetnek a koncentrációs, kommunikációs és hiperaktivitási zavarok.

 

Továbbá jó szolgálatot tehetnek a különböző memóriajátékok, képrejtvények. A hangszerekkel való korai megismerkedés is nagyon jó hatással lehetnek az állapot javításán, ráadásul a sikerélmény amint a zene lejátszása jelent a jutalomközpontot stimulálja, ami fontos ADHD-val küzdő gyermekek esetében. Ugyanez a helyzet a különböző kreatív játékokkal, ahol alkotó folyamatokban vehet részt.

 

A játékokon és terápiás módszereken túl fontos szót ejteni a megfelelő táplálkozásról, egyen gyermekünk sok omega-3 zsírsavban gazdag ételt, spenótot, mentát, petrezselymet, olajos magvakat, halakat, káposztaféléket.

 

Ezen kívül igyekezzünk feldobni a hétköznapokat, lepjük meg őket érdekes élményekkel, ami leköti a figyelmüket.

 

Irassuk be a gyermeket valamilyen sportra, különösen ajánljuk a küzdősportokat. Fegyelemre, önuralomra tanítanak, egymás tiszteletére és a fölös energiákat könnyen be lehet vetni az edzéseken.