Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bevezetés a matematika izgalmas világába építőkockákkal

2021. 07. 28. 18:17:00
Bevezetés a matematika izgalmas világába építőkockákkal
Az ezerféle színű formájú és méretű építőkockák évszázadok óta megtalálhatóak a gyerekszobákban. Egyszerűségük ellenére mindig nagyszerű választás a kisgyermekek szórakoztatására és kognitív képességeik fejlesztésére.

Mint tudjuk, a gyerekek hajlamosak gyorsan megunni bizonyos játékokat, de az építőkockák szinte végtelen szórakozási lehetőséget kínálnak, hogy korlátok nélkül megépítsenek mindent, ami csak eszükbe jut. Az alapvető matematikai fogalmakat a kockákkal való játékon keresztül könnyen meg lehet tanulni.
Először is fontos megjegyeznünk, hogy velünk született matematikai készségeink miatt születésünktől fogva készen állunk a számolásra. De mint más képességeket, a matematikai intelligenciát is gyakorolni kell az élet korai szakaszában. Mi, szülők, azzal segítjük ezt a folyamatot, ha kisgyermekeink kezébe adunk néhány fakockát. 

 

Valószínűleg minden nagy mérnök, pilóta, fizikus stb. karrierje ugyanazzal a kis fakockával kezdődött.
 

Dönthetünk úgy, hogy figyelemmel kísérjük gyermekeink önálló építkezését, és megnézzük, maguktól miket találnak ki. Adhatunk nekik feladatot, ha a játék irányított változatát választjuk. Kihívhatjuk őket, hogy várat, vonatot vagy bármilyen más épületet építsenek. A gyerekek mélyen belefeledkeznek a tevékenységbe, ami javítja a koncentrációs készségeiket, a kreativitásukat és a motoros készségeiket. Továbbá a feladatok megoldása, a térben való mozgatás, matematikai készségeket is fejleszt. Az építőjátékkal a motoros készségek és a koordináció edződik, amikor egy darabot az építmény tetejére helyezünk, vagy amikor a gyerekek igyekeznek nem leborítani az épületet. A térben való mozgatás erősíti a körülöttük lévő dolgok érzékelését, ami lehetővé teszi a képzelőerő fejlődését.

A képzelőerő szükséges a geometriai problémák átlátásához, vagy egy matematikai minta létrehozásához, és lehetséges változásainak megértéséhez. A feladatnak megfelelően a gyerekek egy alakzatot használnak egy másik helyett, egy színt egy másik helyett, serkentve a különböző elemek halmazokba rendezését, ami a matematikai intelligencia alapja. A sok-sok gyakorlással az idősebb gyermekek elsajátíthatják a számok megismerését, amely a számolás tanulásának bevezető lépése. Ha pedig megkérjük a kisgyermeket, hogy építsen egy házat vagy egy várat, és meséljen egy ottani történetet, akkor a nyelvi készségek és az önkifejezés fejlődését is serkentjük.
 

Mi több, a gyerekek logikai és érvelési készségeket is tanulhatnak, ha kitalálják, hogyan építsenek olyan tornyot, amely nem dől össze. Így kezdenek el gondolkodni az egyensúly és a szimmetria fogalmairól. Ha a kisgyermeked azt mondja, hogy "építész akarok lenni", akkor lehet, hogy épp azzal terelgeted őket az álmaik megvalósításához, hogy építőkockákkal való játékra ösztönzöd. A kockák a fiatal kis mérnökök generációit inspirálhatja a formák és színek sokfélesége miatt.

Ha tehát szeretnéd fejleszteni gyermeked matematikai készségeit és hogy kiváló problémamegoldóvá váljon, akkor csak egy dolgot kell észben tartanod: Néhány építőkocka mindig helyet kell hogy kapjon a lakásban!