Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

A legjobb játékok a tapintásfejlesztés elősegítésére

A gyerekek természetüknél fogva tudósok, kutatók és felfedezők.   Minden anyag, amit a környezetükben találnak, ösztönösen vonzza őket. Hányszor tapadt rá a szemed gyerekként egy hangyabolyra, vagy mártottad a kezed a homokba vagy a talajba, hogy megtudd, milyen érzés? Ezek a tevékenységek serkentik az érzékelés fejlődését és ösztönzik azt a folyamatot, ami az érzelmi intelligenciánk pozitív fejlődésének kulcsa. 

A gyerekek szeretik felfedezni a világot, és ezt elsősorban az érzékeiken keresztül teszik. Mi a legjobb módja az érzékek stimulálásának? Érzékszervi játék. Most ezt a témát mélyítjük el, és a tapintó érzékek fejlődését ösztönző játékokról fogunk beszélni.

Az érzékszervi felfedezés elősegíti a kognitív, szociális, érzelmi és viselkedésbeli fejlődést. A kisgyermekek fizikai és érzelmi vágyat éreznek arra, hogy lássanak, halljanak, tapintsanak, szagoljanak és ízleljenek dolgokat. Az érzékszervi játékok segítenek a kicsiknek felfedezni és megismerni az őket körülvevő világot, olyan különleges érzékszervi inputot biztosítanak, amely képes megragadni gyermekeink figyelmét, erőteljes érzékszervi megerősítést jelent. Tudod, hogy mely játékok alkalmasak arra, hogy elősegítsék a baba tapintásfejlesztését? 

Mielőtt bemutatnánk őket, ki kell jelenteni, hogy az érzékszervi játékot tevékenységnek és játéknak is tekinthetjük. 

Tevékenységként az érzékszervi játék a különböző anyagok felismerésén alapul, amelyre gyermekednek szüksége van a fejlődéséhez. A kosarat vagy a zsákot megtöltöd természetes eredetű tárgyakkal (példák: fenyőtobozok, kagylók, gesztenyék, kövek), természetes anyagokból készült tárgyakkal (példák: gyapjú- vagy pamutgolyók), bőrből, szövetből, gumiból, szőrméből, fémből készült tárgyakkal (mint kulcscsomók, láncok, konyhai eszközök, lábasok) stb. A gyerekeknek be kell dugniuk a kezüket a zsákba, és különböző textúrájú és anyagú tárgyakat meg kell érinteniük, és meg kell próbálniuk kitalálni, hogy mit érintettek meg.

Játékként sokféle dolog létezik, amelyek együtt nőnek a gyerekekkel. Az újszülöttek számára a bölcsőben függő játékok, a rágókák és a csörgők az első érzékszervi játékok. Az élet első hónapjaiban a vizuális érzékszervek fejlődésére hatnak, a tapintás fejlődése szempontjából pedig akkor válnak érdekessé, amint a gyermek önállóan elkezdi a kezével megfogni a dolgokat. 

A harapdálható tárgyak, mint például a fa csörgők és a szövetből készült játékok erőteljesen fejlesztik a tapintást, mivel különböző textúrákat biztosítanak, amelyekkel a gyermekek biztonságosan, a fogaikat/szájukat használva foglalkozhatnak.

Miért ne próbálkoznánk egy gyűrűs csörgővel? Gyűrűs csörgőnk biztonságos, rizs alapú anyagból készült, és nagyon könnyen megragadható és megfogható. 

Mit szólnál a Flowerinihez? A mókás, gyűrött textúrával és aranyos csengővel készült három aranyos tündérbaba szép virágokká változik. Rögzítsd a virágokat a babakocsira vagy a kiságyra, hogy szórakoztasd a kicsiket, és segíts nekik felfedezni még több textúrát!

 

 

Azt hihetnénk, hogy a tapintásfejlesztés olyan folyamat, amely csak a csecsemőket érinti.

Azonban ez nem így van. Az idősebb gyermekeknél is fejleszthetjük a tapintási képességeket, de a hangsúly a textúra felismerésről a durva és finommotoros készségekre fog eltolódni.

Különösen a kisgyermekek szempontjából az olyan textilből készült játékok, mint a gyümölcskosár, lehetnek a legjobb választás. Ezzel a játékkal a gyerekek hat puha zöldséggel játszhatnak, a kemény sima felületű fakéssel, amelynek nyelét a babák ujjai könnyen megfoghatják. Kipattinthatják a borsót a hüvelyéből, meghámozhatják a káposztaleveleket, és félbevághatják a sárgarépát és a padlizsánt.

Konyhai termékcsaládunkban sok olyan játék található, amely ebbe a témakörbe illeszkedik. A gyümölcsös játékkészlet például levehető szárakat és egy szelet gyümölcsöt tartalmaz, amelyek mindegyike szeletelhető a valósághű játékkéssel.

Végül, de nem utolsósorban egy másik szórakoztató és egyúttal oktató játék lehet a tapintható ábécé. Ez egy olyan tábla, amely az ábécé betűit tartalmazza, amelyek eltávolíthatóak. A gyerekek megpróbálják a helyükre rakni a beilleszthető darabokat.  Így az ábécé tanulása most még szórakoztatóbb! Lehetőséget nyújt a kisgyermekeknek, hogy megtegyék az első lépéseket az olvasás és írás megértése felé. 

Sok érzékszervi játék és sok érzékszervi tevékenység segíti  a gyermekek fejlődését, csak választani kell belőlük!