Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

A közös étkezés fontossága a családban

Ha minden nap 30-60 percet szánunk egy családi étkezésre, az mindenkinek lehetőséget adhat arra, hogy élvezze egymás társaságát. Sajnos a munkahelyek, az iskola utáni tevékenységek és a kaotikus időbeosztás miatt a családtagok állandóan úton vannak, és az emberek gyakran inkább a futtában étkezés mellett döntenek, minthogy minőségi időt töltsenek az asztal körül.

Pedig a közös étkezések nagyon fontosak a család számára, különösen a gyerekekkel, és egyre több szülő ismeri fel a vacsoraasztalnál töltött közös családi idő fontosságát. Próbáljátok meg tehát élvezni a közös ebédeket és vacsorákat, mert ez minden bizonnyal mindenkinek örömet okoz!

Íme egy kis tipp: próbáld meg úgy ütemezni a tevékenységeket, hogy azok ne zavarják az étkezéseket, és ha nehéznek bizonyul időt találni a közös étkezésre, kezdd el úgy, hogy csak napi egy családi étkezést ütemezz be. 

Miért fontos a közös étkezés? Olvass tovább, hogy többet megtudj erről a fontos témáról.

A családi étkezések javítják a kapcsolatokat

A közös étkezés megtanít arra, hogyan kommunikálj a gyerekekkel. Amikor leültök az asztalhoz, jobban tudjátok kezelni a mindennapok stresszét, és kényelmesen el tudjátok mesélni egymásnak, mi történt a nap folyamán. Ráadásul lehetőséget nyújt arra is, hogy átbeszéljétek az eseményeket, vagy megtervezzétek az elkövetkező napokat. A gyerekek figyelhetnek és tanulhatnak ezekből a beszélgetésekből, cserébe pedig elmesélhetik neked ők is a napjukat, vagy olyasmit, ami történt, és ami boldoggá vagy szomorúvá tette őket. Ez segít nekik abban, hogy megnyíljanak és megértsék, hogy a család egy olyan kényelmes tér, ahol mindenki szabadon kommunikálhat.

Ne feledd, hogy mindig bátorítsd a gyerekeket, hogy beszéljenek a napjukról, mivel ez fejleszti  a nyelvi és érzelmi készségeiket. A gyerekek számára a kommunikáció megtanulása fontos lesz a felnőttkor felé haladva, és megtanítja őket arra, hogy meghallgassanak és tiszteljenek másokat.

Erősíti a gyerekek önbecsülését

Az étkezések megosztása tökéletes lehetőség a gyermekek önbecsülésének építésére. Azzal, hogy meghallgatod a gyerekek mondanivalóját, azt mondod, hogy "értékelem, amit teszel, és fontos nekem". A közös étkezés időt biztosít a kapcsolatteremtésre. Ez segít a gyerekeknek abban, hogy szeretve, biztonságban érezzék magukat és fontos életvezetési készségeket is elsajátíthatnak.

Helyes étkezési szokások

A közös étkezés remek alkalom arra, hogy megtanítsuk a gyerekeket az egészséges táplálkozásra, hiszen a jó étkezési szokások elsajátítása nem is olyan egyszerű, a családi étkezések hatékonyabbá teszik az erőfeszítéseket. Kínálj új ételeket az ismerősök mellett, és próbáld  újra és újra azokat is, amelyeket gyermeked korábban visszautasított.  Az is fontos, hogy te is ugyanazokat az ételeket fogyaszd, ezzel is megmutatva a gyermeknek, hogy neked ízlik az az étel, ami neki esetleg nem. Így hajlamosabbak lesznek több tápanyagban gazdagabb ételt is megenni.

 

És ha további segítségre van szükség, a játék mindig jó módszer a gyermekeknél. Az Egészséges gyümölcsök játékkészlettel vagy például a Zöldségkosárral a gyerekek hozzászoknak az egészséges ételekhez, és talán kevésbé vonakodnak megenni a zöldséget. 

A gyerekek elleshetik a helyes szociális viselkedést

A családi étkezések jó alkalmat teremthetnek arra, hogy megtanítsuk a gyerekeknek a helyes asztali viselkedést, megszokják az udvariasságot és más, a társadalomban elfogadott szociális készségeket. A szakértők szerint a gyerekeknek apránként kell mindezt megtanulniuk, ezért ne siettessük a dolgot.

Ne feledjük, hogy mindig példát kell mutatni. Szülőként meg kell mutatnod gyermekednek, hogyan kell helyesen cselekedni. Osszátok fel a feladatokat úgy, hogy ne egyedül az anyuka  legyen felelős az étel elkészítéséért, a tálalásért és a mosogatásért. Tudod, milyen jó móka a gyerekekkel együtt főzni? Ha hagyod, hogy segítsenek főzni és tálalni a családi ebédet, az hihetetlenül tanulságos vállalkozás. Ha szeretnéd fejleszteni gyermeked önbizalmát, engedd, hogy főzzön, természetesen a te vagy egy más felnőtt felügyelete mellett!

A vacsoraasztal tökéletes színtere lehet a családi játékidőnek, az étel pedig az együtt tanulás és a közös fejlődés eszközévé válhat; egy különleges alkalom, amely erősíti a kötődést anya, apa és a kicsik között.