Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

A 4 éves korú gyerekek már írni és olvasni akarnak. Hogyan bátorítsuk őket?

A 4 éves korú  gyerekek már  írni és olvasni akarnak. Hogyan bátorítsuk őket?

Egy könyv kinyitása olyan, mintha egy másik világba utaznánk, serkenti a fantáziájukat és bővíti a világról alkotott képzeletüket. Ezért sok szülő bátorítja gyermekeit, hogy már korán tanuljanak meg írni és olvasni.

Sajnos az írni-olvasni tanulás minden, csak nem természetes vagy könnyű a gyerekek számára. Épp ellenkezőleg, ez egy nagyon összetett folyamat, így amint a 4 éves gyermekedben elkezd kialakulni az olvasás iránti vágy, új és izgalmas kihívás elé állítja a szülőket. Mi itt vagyunk, hogy segítsünk szembenézni vele!
 

Valószínűleg azt kérdezed: "hogyan ösztönözhetem a gyermekemet az olvasás tanulására?"
 

Ha azon tűnődsz, hogy van-e valami trükk, amivel egy kicsit könnyebbé teheted a dolgot, akkor először is tudnod kell, hogy a gyerekeknek megvannak a maguk egyéni kívánságai, és néha más-más időre van szükségük a tanuláshoz. Tehát ne erőltesd túlságosan, ha úgy látod, hogy gyermeked még nem áll készen erre. Reméljük azonban, hogy a következő tippek nagyon hasznosak lesznek ahhoz, hogy a gyerekeket megtanítsuk olvasni, és ezt a tevékenységet valóban izgalmas élménnyé változtassuk.
 

Először is, semmi sem hatékonyabb, mint a példamutatás: a legtöbb dolog, amit a gyerekek megtanulnak és megtesznek, a felnőttek cselekedeteinek utánzásából ered, ezért ha azt szeretnéd, hogy a fiad olvasson... olvass te is! Próbáljatok meg naponta együtt olvasni, és kérd meg a gyerekeidet, hogy meséljék el az olvasott történetet, megkérdezve őket, hogyan végződik a történet.
 

Az egyik dolog, amit tehetsz, hogy olvasásra ösztönözd a kisgyermekedet, hogy otthon olvasóbarát környezetet hozol létre, hogy napi szinten megteremtsd az olvasás lehetőségét. Például ragaszthatsz a falakra vagy tárgyakra néhány nyomtatott betűt, és megismertetheted a gyerekekkel a betűhangokat azzal, hogy megkérdezed: "Milyen hang ez a betű?", vagy  "milyen más szó kezdődik ezzel a betűvel?". Ahogy a gyerekek egyre magabiztosabban bánnak a betűkkel, egész szavakat nyomtathatsz ki és ragaszthatsz körbe, így a gyerekek elkezdhetnek összefüggéseket látni a jelek vagy szimbólumok között, és elkezdik megérteni a jelentésüket. Ez egy egyszerű módja annak, hogy az olvasást szórakoztató játéknak tekintsék, amelyet otthon, a családdal együtt végezhetnek, és tökéletes az ábécé megtanulásához.
 

Mint mindig, a zene is jó segítség lehet a szülők számára, és felhasználható a gyerekek fonématudatosságának fejlesztésére.
 

A gyerekdalok ugyanis nemcsak szórakoztatóak és vidámak, hanem jó társak lehetnek abban a küldetésben, hogy megtanítsák a gyerekeknek, hogyan hangzanak a szavak, és ez által hogyan kell olvasni. Tapsolj ritmikusan és szavalj dalokat a gyerekekkel, ez a játékos tevékenység segíti az olvasási készségek fejlődését.

Nemcsak a zene, hanem a játék is a csodálatos tanulási eszköz a gyerekek számára, és néhány oktatójáték jó segítség lehet. 2

A Hape betűmágnesek például élvezetes és szórakoztató módon segítik a gyerekeket az ábécé felismerésében és memorizálásában, köszönhetően a mágneses felületre ragasztható különböző színű betűknek. Ez egy remek módja az új szavak megtanulásának!

Az olvasástanulás nem könnyű a gyerekek számára, és minden gyermek a saját tempójában tanul, ne feledkezz meg erről, és légy türelmes, mindig próbáld meg játékosan szórakoztatóvá és élvezetessé tenni. Ne erőltesd a gyermekedet, ha még nem állnak készen, mert majd megtanulják, amikor eljön a pillanat! Csak várj, és hagyd, hogy a szereteteddel és a törődéseddel körülvéve természetesen fejlődjenek!